• Mijn ervaring als stamceldonor

  • Afgelopen november werd er door de stichting MATCHIS met mij contact gezocht voor een potentiële donatie.
    Jaren geleden heb ik mijzelf geregistreerd in hun database, na een folder van hun gelezen te hebben bij de bloedbank waar ik ook donor ben.
    De kans dat je wordt opgeroepen om stamcellen te komen doneren is echter heel
    klein. Iedereen kent de 4 bloedgroepen wel, maar om stamcellen te kunnen ontvangen moeten de HLA-antigenen overeenkomen die het bloed in ons lichaam maken. Dit kan wel één miljoen verschillende combinaties hebben. De meest voorkomende ziekte waarbij een stamceltransplantatie uitkomst kan bieden is Leukemie.

    Nadat er contact was gezocht door Matchis, moest er nog een vervolg bloedonderzoek worden uitgevoerd om te bepalen of ik wel de beste mach was voor de patiënt. Hiervan kreeg ik op 27 december de uitslag en ik bleek de beste kandidaat te zijn.
    De behandelend arts had verzocht om een donatie te ontvangen die via het bloed was afgenomen, dit is tegenwoordig de meest gebruikelijke manier van
    doneren. Dit betekende voor mij dat ik 5 dagen voor de daadwerkelijke donatie de groeifactor (Filgrastim) moest toedienen, om voldoende stamcellen in mijn
    bloedbaan te krijgen. Een donatie via beenmerg kan ook, maar dit komt minder vaak voor.
    De dag van de behandeling ben ik maar 3 uurtjes in het ziekenhuis geweest, in deze tijd waren er al voldoende cellen afgevangen en kon de donatie
    gestopt worden. 

    Terugkijkend ben ik 7 dagen bezig geweest voor de daadwerkelijke donatie. Met deze 7 dagen heb ik een patiënt een kans van 57% op genezing gegeven, waarbij dit zonder transplantatie maar 5% is.

    Mijn boodschap aan iedereen is, door een (klein) beetje ongemak te ervaren kun je
    een groot verschil maken voor iemand die het héél hard nodig heeft. Bovendien is de kans dat je een persoon een veel betere kans kan geven op genezing heel klein.

    Minder dan 0,1% van de donoren wordt jaarlijks opgeroepen.

    DUS MELD JE AAN EN MAAK EEN VERSCHIL.